DESIGNING FOR STARTUPS
לשמחתי, עיצוב נתפס בשנים האחרונות כחלק בלתי נפרד מבניית מוצר ולא כעטיפה שמגיעה בסוף. עיצוב הוא כבר לא פוטושופ (וכאן המקום לציין שפוטושופ הוא כלי עבודה, לא יכולת עיצובית) ומעצב פועל מתוך המון היבטים הקשורים בהגדרות המוצר וההתפתחות שלו לאורך הזמן, לא רק מתוך טרנדים ופלטות מגניבות.
יותר ויותר סטארטאפים משלבים מעצבים בצוות היזמים ועושים זאת בחכמה, מתוך הבנה שעיצוב הוא תהליך אינסופי שמבוסס על הגדרות המוצר והאסטרטגיה שמשתנות ומתגמשות כל הזמן בהתאם לשוק ולצרכים, ושבקצה השני עומדים יוזרים שצריך לוודא שהם בכלל בעניין – שהם מוצאים סיבה למוצר הזה, יודעים לתפעל אותו נכון ומפתחים אליו רגש מהסוג הרצוי.
כדי שתהליך העבודה יהיה פרודוקטיבי, כדאי להקפיד על שני עקרונות חשובים בעבודה עם מעצב:
“This is my dance space, this is yours.
I don’t go into yours, you don’t go into mine”
– Johny Castle, Dirty Dancing (1987)
חשוב להגדיר את המנעד בו פועל המעצב ולספק לו בהתאם סביבת עבודה תומכת וחופש פעולה, ובתוך כך יש להגדיר את עבודת המעצב בתוך הצוות. אנשי הצוות צריכים להבין טוב טוב היכן מתחיל התפקיד שלהם והיכן הוא נגמר. וזה לגמרי משתנה מסטארטאפ לסטארטאפ. יש מעצבים שפשוט לא יתאימו לסביבת עבודה שנוגסת בהגדרת התפקיד שלהם ולכן חשוב לתאם ציפיות, גם כשמשתלב חבר צוות חדש.
נכון, כולנו יוזרים של המון מוצרים בעולם הזה ויש לנו דיעות על איך נכון לעשות את הדברים. כולנו מגיבים מהבטן לעיצוב, לכולנו יש טעם משלנו ותפיסות משלנו. זה עדיין לא הופך אותנו למעצבים.
תהליך העיצוב מורכב מהמון פרמטרים. מניסיון ופרספקטיבה, מהתמצאות במרחב החזותי, בטרנדים ובפטרנים, אבל גם מלא מעט מכשרון, דמיון וחזון ששמורים בעיקר למעצבים. ככל שיותר אנשים ירגישו נינוחים להעיר ולהתערב בתהליך, כך יפגע תהליך העיצוב.
לקחתם מעצב? שילבתם מעצב בצוות? עכשיו תנו לו לעבוד. יש לכם הערות? נפלא, מיצאו את הדרך הנכונה לצוות להעביר הערות בצורה מסודרת. במסגרת פגישות שבועיות, כחלק מישיבות צוות או בכל שיטה שתבחרו להעביר ריכוז פידבקים ולהשאיר למעצב שלכם לאמץ את מה שנכון בעיניו.
“Nobody puts Baby in a corner“
– Johny Castle, Dirty Dancing (1987)
שילוב של מעצב כחלק מקבוצת היזמים, בצוות, או עבודה מול מעצב חיצוני צריכים להעשות בשלב בו הסטארטאפ מוכן, גם תקציבית, אך בעיקר ברמה המערכתית, לכניסה של שחקן פעיל על המגרש, עם אפשרות להוביל שינויים בהגדרות הראשוניות של המוצר ותהליכים שעשויים להשפיע על התפיסה המוצרית ועל שחקנים אחרים בצוות. לשם כך נדרשת פתיחות, התמסרות ויכולת להפרד ממה שהיה עד עכשיו (כן, גם מה-deck המקסים שעיצבתם בעצמכם).
צריך לזכור שכדי שמוצר ימשיך להתקיים הוא חייב להיות קשוב לשוק, לשינויים טכנולוגיים והתנהגותיים, וכמובן למשתמשים שלו ולהשתנות בהתאם. המעצב חייב להיות חלק מהלופ, מעודכן כל הזמן ולוקח חלק פעיל בכל דיון על המוצר ובכל שינוי בהגדרתו, כי בסופו של דבר תפקידו לתרגם את ערכי המוצר והאסטרטגיה לחוויית משתמש מדוייקת בכל האספקטים והמופעים של המוצר.
ליאת אבדי
מיתוג ועיצוב מוצר